Pandalar hakkında bilmemiz gereken bazı konular

Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Daha dokuz aylıkken bu şirin şeyler 27 kiloya ulaşır. Yaşamak için genel de ıslak ve soğuk ortamları tercih ederler. Dolayısı ile yavrularını mağara da doğurmayı, dünyaya getirmeyi tercih ederler. Bu sevimli şeylerin dünyaya getirdikleri ayıcıklar dünyaya geldiklerinde, kör ve dişsiz olarak dünyaya gelirler. Bu doğan yavru pandaların boyları 10 cm kadardır ve genellikle eylül ayında dünyaya gelmektedirler. Bu bebek pandaların ağırlığı 142 gram kadar olmaktadır. Çabuk gelişip çabuk büyüyen bu pandalar, doğdukları zaman annelerinden 800 kat kadar daha minik doğarlar. Türü tehlikede olan bu pandalardan vahşi doğada yaşamakta olanlarının sayısı yaklaşık olarak 2 bindir. Anlayacağınız baya azlar.

Hakkında biraz temel bilgi verdikten sonra bu pandacıkların başka eğlenceli ve güzel özelliklerinden de bahsedelim isterseniz. Gerçi çoğu hoşumuza gidecek cinsten bu maddelerin. Konu pandalarken olmaması imkansızdı zaten.

  • Dünyada ki pandaların tamamı Çin’e aittir. Çin pandaları diğer ülkelere kiralar.
  • Pandalar dışkılarını günde 40 defaya kadar çıkartabilirler.
  • Günlük besin ihtiyaçlarının %99’unu bambudan karşılamaktadırlar.
  • Panda araştırmacıları, pandalar üzerinde araştırma yaparken panda kostümü giyerler.
  • Vahşi doğada bir pandanın ömrü yaklaşık olarak 20 yıldır. Fakat hayvanat bahçelerinde bu 35 yaşa kadar çıkabilmektedir.
  • Bir yetişkin panda gününün yaklaşık yüzde 55’ini bambu toplamak için ve yemek için harcar.
  • Bu hayvanlar dünya üzerinde 2-3 milyon yıldır yaşamaktadırlar.
  • Dişi bir yetişkin panda yılda sadece 3 kez üreme için uygundur.
  • Dünya’nın herhangi bir yerinde bir panda doğduğunda, gen havuzunu geniş tutabilmek adına yardımcı olmak için Çin’e gönderilir.
  • Pandacıklar, ısırma kuvveti olarak ısırma kuvveti en güçlü memeli grubunda yer almaktadır.
  • Bir pandanın kürkü, yasadışı bir şekilde 60 bin ila 100 bin arasında satılmaktadır.
  • Bu hayvanlar vücut yapısı olarak ayıları andırsalar da, en çok rakunlar ile benzerlik göstermektedirler.
  • Pandaların ana besin kaynağı olarak gösterilen bambular, besin değeri olarak fakir olduğundan dolayı, pandalar günde 20 kg kadar bambu yerler.
  • Pandalar çok iyi birer tırmanıcıdırlar.
  • Pandaların varlığından ilk kez Avrupalıların 1869 yılında haberi olmuştur.

Pandalar, bambudan başka bir şey yemediğinden ve bambunun sindirimi için çok zaman gerektiğinden, bambudan çok fazla enerji alamadıklarından dolayı genel de uyurlar. İşte bu siyah beyaz, tombik hayvanların tembel oluşu bu nedene dayanmaktadır. Günlerinin büyük çoğunluğunu yemek aramakla ve yemekle geçirirler. Sonra birazcık dinleneyim derken yine uyurlar. Sonra biraz daha. Aynı ben dediğinizi duyar gibiyiz. Ya da büyük bir çoğunluğumuzun yaşamak istediği hayat tarzı bu, Biliyoruz. Uykuyu gerçekten de çok seviyorlar. Genel olarak sakin olduklarından ve sürekli uyuduklarından, onlar uyurken nazikçe onları sevebilirsiniz. Tabi yine de dikkat edin siz. Ne olur ne olmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir